V sobotu s Bieloruskom, Vůjtek: "Výhra nás posunie krok od cieľa"

11.05.2012 Celý región

Helsinki 11. mája (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti zohrajú v sobotu o 12.15 miestneho času (11.15 SELČ) piaty duel na 76. majstrovstvách sveta proti Bielorusku. Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka chcú pokračovať na víťaznej vlne, ktorú odštartovali proti USA, no uvedomujú si, že prípadná strata bodov by im mohla zahatať cestu do štvrťfinále.
Slováci prehrali prvé dva zápasy proti favoritom z Kanady a Fínska, no v ďalších dvoch s USA a Kazachstanom nazbierali šesť bodov a momentálne figurujú v tabuľke helsinskej A-skupiny na štvrtom postupovom mieste. Bielorusom sa v doterajšom vystúpení v Helsinkách výsledkovo nedarilo, keď prehrali s domácimi Fínmi tesne 0:1, Švajčiarmi taktiež iba o gól 2:3 a s USA 3:5. Body brali len v súboji s Kazachstanom (3:2). "Musíme sa na nich poriadne pripraviť. Prípadné víťazstvo nad Bieloruskom by nás posunulo už veľmi blízko postupu do štvrťfinále," myslí si Vůjtek.
Fínsky tréner Kari Heikkilä bude mať proti Slovákom k dispozícii už aj bratské duo z Nashvillu Andreja a Sergeja Kosticynovcov. Spolu s nimi budú hroziť najmä Michail Grabovskij, so štyrmi bodmi (1+3) najproduktívnejší hráč tímu, či Alexej Kaľužnyj. "Bielorusi hrajú podobný štýl ako Kazachstan, no budú mať lepších korčuliarov, lepšie technicky vybavených hráčov. Základ je, aby sme s nimi celý zápas korčuľovali a musíme dohrávať každý osobný súboj, bez toho neuspejeme," načrtol pre TASR kľúč k úspechu obranca Tomáš Starosta.
Slováci odohrali s Bieloruskom v doterajšej histórii 19 zápasov, v ktorých dvanásťkrát zvíťazili, raz remizovali a šesťkrát ťahali za kratší koniec. Aj skóre hovorí jasne v ich prospech 51:29.
Tímy sa v tejto sezóne stretli už dvakrát. Na decembrovom Rakúskom pohári sa z víťazstva tešili Bielorusi (2:1 pp), vo februári už vyhrali Slováci presvedčivo 5:1. Na svetovom šampionáte si zmerali sily naposledy pred dvoma rokmi v nemeckom Kolíne, kde triumfovali reprezentanti s dvojkrížom na hrudi 4:2. "Vtedy mali možno lepší tím ako my, no zdolali sme ich. Hrali sme veľmi dobre v obrane, tréner Hanlon urobil dobrú taktiku. Uvidíme, čo vymyslí pán Vůjtek," vyhlásil pre TASR útočník Tomáš Tatar, ktorý v Nemecku absolvoval svoju šampionátovú premiéru.
Predpokladané zostavy:
SR:
Laco (Hamerlík) - Chára, Graňák, Starosta, Vydarený, Sekera, Baranka, Sersen - Radivojevič, Handzuš, Kopecký - Šatan, Surový, Hudáček - Miklík, Mikúš, Tatar - Haščák, Bližňák, Bartovič - Hossa
Bielorusko:
Kovaľ (Mezin) - Denisov, Korobov, Goroško, Kosťučonok, Stasenko, Černaok, Graborenko - Kaľužnyj, Grabovskij, Ugarov - A. Kosticyn, Kitarov, S. Kosticyn - Koľcov, Kovyršin, Stepanov - Kolosov, Stas, Meleško - Kulakov
 

Vyberte región